Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Πρωτοχρονιάτικο χιονάτο γλυκό με πλούσια υλικά (ιταλική συνταγή)/ Panforte di Siena

Αυτή η ιταλική συνταγή από τη Σιένα είναι τέλεια για όσους προτιμούν τα γλυκά τους πλούσια σε φυτικές ίνες, με πολλούς ξηρούς καρπούς και κομματάκια φρούτου. Μοιάζει με γλυκό ψωμί, άλλωστε αυτό είναι και το όνομά της: panforte! Αν πασπαλίσετε με άφθονη ζάχαρη άχνη, φτιάχνετε ένα ΧΙΟΝΑΤΟ πρωτοχρονιάτικο γλυκό για όλη την οικογένεια, κι ειδικά για τα παιδιά μας, που θα το λατρέψουν και οι φίλοι! Μμμμ...τόσο νόστιμο!
Συστατικά:

  • 150γρ ωμά αμύγδαλα, ψημένα και χοντροκομμένα
  • 75γρ ωμά φουντούκια ψημένα και χοντροκομμένα
  • 75γρ ωμά φυστίκια αιγίνης, ψημένα και χοντροκομμένα
  • 100γρ φρουί γλασσέ πορτοκάλι (κομμένο κύβους)
  • 75 γρ αλεύρι
  • 30 γρ κακάο σκόνη
  • 100γρ ζάχαρη
  • 200γρ μέλι
  • 35 γρ βούτυρο
  • 1/4 κ.γ γαρύφαλλο
  • 1/2 κ.γ. κανέλλα
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1/2 κ.γ allspice
  • ελάχιστο λευκό πιπέρι (προαιρετικά)
  • Ζάχαρη άχνη (όσο πάρει!!!)
Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150ο C.
  2. Στρώνουμε λαδόκολλα σε στρογγυλό ταψί.
  3. Αναμιγνύουμε τους ξηρούς καρπούς και το πορτοκάλι.
  4. Κοσκινίζουμε απαλά το αλεύρι, το κακάο, τα μπαχαρικά και τα προσθέτουμε στους ξηρούς καρπούς.
  5. Ζεσταίνουμε τη ζάχαρη, το μέλι, το βούτυρο σε sausepan ανακατεύοντας μέχρι να λειώσει η ζάχαρη και ζεματίζουμε για 3-4 λεπτά. 
  6. Γρήγορα προσθέτουμε το σιρόπι στα στερεά υλικά  και τοποθετούμε το μείγμα στο στρογγυλό ταψί, πατώντας ελαφρά με τα δάχτυλα.
  7. Ψήνουμε στο φούρνο για 40 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει στο ταψί. Αναποδογυρίζουμε και αφαιρούμε το χαρτί. Πασπαλίζουμε με άχνη άφθονη!
  8. Τώρα, το κόψιμο σε κομμάτια θέλει δύναμη και προσοχή. Σερβίρουμε σε μικρές ποσότητες, με μια κούπα αρωματικού καφέ ή με τσάι!

Happy New Year!





Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Creme chocolat με γιαούρτι!

Αυτή η συνταγή είναι μια παραλλαγή γνωστής συνταγής και είναι πανεύκολο να τη θυμάται κάποιος γιατί βασίζεται σε αναλογίες (1/2-1-2-3). Για να φτιάξουμε την κρέμα σοκολάτας χρειαζόμαστε:
  •  50 γρ μέλι
  • 100 γρ γιαούρτι
  • 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 300 γρ. γάλα
  1. Λιώνουμε σε μπαιν-μαρί την σοκολάτα.
  2. Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά
  4. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το μέλι
  5. Δοκιμάζουμε αν έχει γίνει σιρόπι
  6. Προσθέτουμε γιαούρτι μέχρι να γίνει κρέμα
  7. Αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει για λίγη ώρα
  8. Σερβίρουμε με ωραία κόκκινα φρούτα (φράουλες- βατόμουρα)
Απολαμβάνουμε με φίλους! (αρέσει και στα παιδιά!)

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Cupcakes με ΛΕΜΟΝΙ!

για 12 cupcakes

Εκτέλεση συνταγής:  20 λεπτά (συνολικός χρόνος: 1 ώρα
 
Υλικά:
  • 1 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτάλι σούπας τριμμένη φλούδα λεμονιού
  • 1 1/2 κουταλάκι γλυκού baking powder
  • 1/4 κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • 1/2 κούπα βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 3/4 κούπας ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού απόσταγμα βανίλιας
  • 1/2 κούπα γάλα
για το γλάσο:

  • 1/2 κούπα βούτυρο
  • 1 1/2 κούπες ζάχαρη ζαχαροπλαστικής
  • 2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένη φλούδα λεμονιού
  • 2 κουταλάκια του γλυκού χυμός λεμονιού
  • 1/4 κουταλάκι αλατι
Πως φτιάχνεται:
  1. Χτυπήστε το αλεύρι, το λεμόνι, το baking powder, το αλάτι σε ένα δοχείο.
  2. Χτυπήστε τη ζάχαρη και το βούτυρο στο mixer.(2-3 λεπτά)
  3. Χτυπήστε τα αυγά, ένα ένα, και μετά προσθέστε τη βανίλια.
  4. Σταδιακά προσθέστε το μείγμα με το αλεύρι και σε 2 δόσεις το γάλα.
  5. Βάλτε το μείγμα σε ταψάκια και ψήστε για 15-20 λεπτά . Κρυώστε για 10 λεπτά.
  6. Χτυπήστε στο mixer τα υλικά για το γλάσο, για 3-5 λεπτά, μέχρι να γίνει αφράτο.
  7. Περιχύστε τα κεκάκια με το γλάσο! 
Είναι έτοιμα να τα απολαύσετε! Bon appetit!